30 éves a gyermekjogi egyezmény, de még nagyon sok a tennivaló

Hogyan támogassuk a gyereket a tanulásban?
2019-09-02
Varázskulcs 2019-2020.
2019-12-31

1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt (UN Convention on the Rights of the Child – UN CRC) az ENSZ közgyűlése. Ez a nap azóta a Gyermekjogok Világnapja. Az egyezmény, melyet Magyarország 1990-ben tett a jogrendje részévé, összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, vagyis röviden a gyermekek életben maradását, egészséges fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat.

Az elmúlt 30, Magyarországon 19 évben sok pozitív változás történt ezen a téren, de sajnos a gyerekjogok maradéktalan betartásától itthon is nagyon messze vagyunk. Pedig ezeknek olyan alapnak, mindenki által elfogadott közös minimumnak kellene lenniük, amelyeket nem kérdés, hogy mindannyian, az ország vezetői is egytől-egyig betartunk. Mégis ma Magyarországon jelen van a gyermekek testi, lelki bántalmazása családokban és intézményekben is. Gyakran nem hallgatjuk meg a gyerekek véleményét, nem tartjuk tiszteletben a magánélethez való jogukat, és nem is ismertetjük velük az összes többi jogukat sem.

Az oktatásnak olyannak kellene lennie, hogy fejlessze a gyermekek személyiségét és a képességeit. Meg kellene tanítaniuk őket a saját jogaikra, és mások jogainak tiszteletére. Fel kellene készíteniük minden gyermeket arra, hogy békés, és felelősségteljes életet éljenek. A mai magyar oktatási rendszer nagyrészt nem alkalmas erre. Ezért is van szükség a hozzánk hasonló szervezetekre, akik az állam helyet igyekeznek a saját eszközeikkel csökkenteni azt a szakadékot, ami a hátrányból induló és a jobb helyzetbe született gyerekek között tátong.

Hogy mit tehetünk mi állampolgárok azért, hogy a gyermekjogok nagyobb tiszteletet kapjanak? Tegyünk meg mindent, hogy a saját gyerekeink számára megadjuk a lehetőséget, hogy a jogaikat érvényesíthessék. Ismertessük meg velük a gyerekjogokat! Támogassunk olyan szervezeteket, amelyek a gyerekjogok és emberi jogok érvényesítéséért harcolnak. Támogassuk a Hintalovon Alapítványt, az Unicef-et vagy az Amnesty International-t! Támogassunk olyan szervezeteket, akik a hátrányból induló gyerekek felzárkóztatásáért dolgoznak. Támogass minket, az Igazgyöngy Alapítványt, az IndaHouse Magyarországot, a Csörögi Tanodát vagy bármelyik hasonló szervezetet. Segíts, hogy minél többen tudatában legyenek a gyerekjogoknak. Gyerekek és felnőttek is tudjanak róla, hogy mi az a minimum, amit meg kell tennünk a jövő generációjáért. Aztán pedig tegyük meg! Mindannyian!

Ha többet akarsz megtudni a gyermekjogokról, keresd fel az Unicef Magyarország honlapját! Itt elolvashatod és le is töltheted a gyermekjogi egyezmény teljes szövegét.  Megtalálod az egyezmény gyereknyelven írt verzióját. Töltsd le a Hintalovon Alapítvány Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról című kiadványát. Továbbá készítettünk egy egy oldalas, rövidített, gyereknyelven írt verziót is, amit ki lehet nyomtatni, ki lehet tenni egy osztályteremben is. Olvassátok és terjesszétek, mert nagyon fontos!

Hozzászólás zárolva