A mesék színes fonala szövi át a foglalkozásainkat

Az első támogatások öröme és hatása
2017-11-05
Adni és kapni … mesével
2017-12-20

Már az elején is próbálkoztunk vele, de nem ment könnyen. Olyan gyerekekeket, akiknek kevés jut vagy teljesen hiányzik az életéből a mese, viszont sok benne a képernyő, nehéz lekötni, csendre, nyugalomra bírni szimplán meséléssel. Volt olyan, amikor mindenkit rá akartunk venni a mesehallgatásra, olyankor mindig volt legalább 2-3, aki nem figyelt és zavarta a többieket, de olyan is, ami teljes káoszba fulladt a mese felénél. Ha megengedtük, hogy válasszanak: mese vagy játék az udvaron, akkor általában a 10-ből maximum két gyerek választotta a mesét. A mostani tanév kezdetétől viszont a mese egyre inkább és egyre sikeresebben kapott helyet a foglalkozásainkban. A gyerekek egyre jobban tudnak koncentrálni, egy helyben ülni, és egyre jobban élvezik. Ennek több oka van: egyrészt sokat fejlődtek tavaly óta, és mi is igyekszünk alkalmazkodni az igényeikhez, másrészt kértünk segítséget igazi meseszakértőktől, akik legalább havonta egyszer behozzák a mesét a gyerekek életébe. Ebben a bejegyzésben elmeséljük, hogyan vált egyre inkább a Varázskulcs életének részévé a mese.

Az egyik önkéntesünk kezdeményezésére már október eleje óta hallgatnak, majd egyre inkább tanulnak meg egy téli mesét a gyerekek. Először könyvből, aztán kicsi bábokkal eljátszva hallgatták, majd választottak szerepet maguknak, elkezdtük készíteni, összegyűjteni a jelmezeket és kellékeket. Decemberre elkészül egy mesejáték, amit a Varázskulcsos gyerekek játszanak el. De hogy kinek, mikor és hol mutatjuk be, az még legyen meglepetés!

Nemcsak mi mesélünk, hanem nekünk is mesélnek. Októbertől havonta egyszer szombaton interaktív mesefoglalkozásokra járunk a Hámori házba, ahol Bognár-Burik Bea bábozik és mesél a gyerekeknek. Elsőként a Brémai muzsikusoktól tudtuk meg, hogy együtt minden könnyebb, azután Márton-nap alkalmából a libáktól, hogy a gyengébb is győzhet. A mese közben játszunk és énekelünk, utána pedig kézműveskedünk és uzsonnát is kapunk. A gyerekeknek nagy boldogság, és segít abban is, hogy felkészüljünk komolyabb kulturális programokra is.

Végül szeretnénk a mese terápiás hatását tudatosan is kihasználni. Török Gabi és Lentulay Edina mesterapeuták látogatnak el hozzánk néhány alkalommal, és a mesék segítségével igyekeznek a gyerekek félelmeit és szorongásait oldani, erőt adni nekik a nehéz helyzetekre. Ezen a héten a Világszép Vasziliszáról és Baba-jagáról, a vén boszorkányról meséltek nekünk, de közös mesét is alkottunk a gyerekekkel, rajzoltunk és beszélgettünk.

Minden egyes mesés alkalom boldogsággal tölt el bennünket, új felismerésekre sarkall, új oldalát ismerjük meg a gyerkeknek, és még sorolhatnánk tovább a jótékony hatásait. És ez a történet még csak most kezdődött el, alig várjuk, hogyan szövődik tovább, milyen új varázslatokat hoz még nekünk.

Hozzászólás zárolva