Az olvasás varázslat

Közösség járvány idején
2020-06-03
Én és a kedvenc könyvem
2020-11-01

Gyertek, varázsolódjatok el velünk november 2-án induló könyves játékunkban. A Varázskönyv programban hétről-hétre kaptok egy olvasással kapcsolatos kihívást a Facebook oldalunkon. Ha részt vesztek a kihívásban, megmutathatjátok másoknak is, hogy milyen ügyes olvasók vagytok, és hogy olvasni milyen nagyszerű. Ráadásul minden héten esélyetek van nyerni egy-egy könyvutalványt is. Hogy hogyan? Ebben a blogbejegyzésben minden fontosat elmondunk, de a részletekért minden héten érdemes ellátogatni a Varázskulcs Közösség Facebook oldalára is.

Ki vehet részt a játékban?

6-16 év közötti gyerekek Pécelen vagy bárhol a világon, ahonnan látják a Facebook oldalunkat. A pécelieknek azért könnyebb, mert még Facebook hozzáférés sem kell feltétlenül a részvételhez, mivel az iskolában és a könyvtárban is kaphatnak segítséget. Az utolsó, Könyvnyomozó játékhoz pedig Pécel városát kell bebarangolni, így itt mindenképp előny, ha péceliek vagytok. A kihívások eredményét (valamilyen fotót vagy szöveget) mindig e-mailben kell elküldeni a varazskonyv.pecel@gmail.com címre, így érdemes szülői segítséget kérni, de a tanárok és a könyvtárosok is biztosan szívesen segítenek.

Milyen kihívások várnak rátok?

Az alábbiak lesznek a Varázskönyv játék programjai hétről-hétre. A kihívások részletes szabályait a Facebookon tesszük közzé, de Pécelen, a Lázár Ervin Városi Könyvtárban is lehet segítséget kérni.

2020. november 2-8. Én és a könyvem játék

Küldj el egy fotót magadról és a kedvenc könyvedről, és írd meg 2-3 mondatban, miért ez a kedvenced!

2020. november 2. – december 13. Rajzold le a kedvenc könyved!

A Varázskönyv játék teljes időtartama alatt várjuk azokat rajzokat és képregényeket, amelyek olvasójuk egy kedvenc könyvét mutatják be. Valamennyi beérkező pályaművet közzétesszük a Facebookon. Közülük két szakértőből álló zsűri (Vozáry Klára rajztanár és Dóczi Dorottya képregény rajzoló) választja ki a 3-3 legjobb pályamunkát, melyeket könyvutalvánnyal jutalmazunk. A legjobb rajzokból és képregényekből kiállítást is rendezünk.

2020. november 9-29. Szövegkutató játék

Három héten át minden héten megosztunk egy kifejezést a Facebookon. Keress és küldj egy idézetet egy könyvből, ami tartalmazza ezt a kifejezést, vagy erről a kifejezésről szól! A keresendő kifejezések mindig csak az adott héten derülnek ki.

2020. november 30. – december 6. Könyvnyomozó játék

Elrejtünk Pécel területén 6 idézetet, melyeket a játékosoknak egy térkép segítségével kell megkeresni. A játékban az vesz rész sikeresen, aki mind a hat idézetet felkeresi, lefotózza magát vele, és megírja, mi köti össze az idézeteket. A játékban egyénileg és 2-4 fős csapatokban is részt lehet venni.

Ha szeretnél részt venni a kihívásokban, figyeld a Facebook oldalunkat! Ha nem vagy fenn a Facebookon, kövesd a honlapot, vagy tedd fel kérdéseidet a varazskonyv.pecel@gmail.com e-mail címen, illetve személyesen a Lázár Ervin Városi Könyvtárban!

Olvass, játssz, nyomozz szövegek után, és nyerj a Varázskönyv kátékban!

Ha pedig olyan háttérinformációkra is kíváncsi vagy, hogy miért és miből csináljuk mindezt, akkor olvass tovább!

Miért csináljuk ezt?

Mert azt gondoljuk, hogy az olvasás varázslat. A könyvek elvisznek bárhová a világon, rengeteget lehet tanulni belőlük, megóvnak a szomorúságtól és a magánytól. Szeretnénk megmutatni ezt a varázslatot minél több gyereknek, olyanoknak is, akik egyelőre még nem hiszik el. Szeretnénk, ha segítenétek nekünk.

Honnan van erre pénzünk?

Fontos nekünk, hogy a működésünk átlátható legyen a támogatóink számára, ezért mutatjuk meg most is, miből fizetjük ennek a programnak a költségeit. Az egyik pályázaton olyan programokra lehetett támogatást szerezni, amelyek a saját kis közösségünkön kívül másnak is örömet szereznek. Mi szeretünk örömet szerezni, így elindultunk a Kétfarkú Kutya Párt pályázatán és nyertünk. És hogy hogy kerül ebbe a történetbe egy párt? Mi nem tartozunk semmilyen párthoz és felekezethez. De ha valaki (történetesen a mostani támogatónk) lemond az államtól kapott pénze egy részéről azért, hogy hétköznapi embereknek jó legyen, az nekünk tetszik. Márpedig ez egy ilyen lehetőség volt. Ettől még mi nem támogatjuk sem ennek, sem más pártnak a törekvéseit. Mi az egyenlő esélyekért dolgozunk. Ez a játék pedig abban segít, hogy mindenkinek egyformán legyen esélye megismerni a könyvek varázserejét. Ezért örömmel fogadtuk és használjuk fel a támogatást, és reméljük nektek is örömet tudunk vele szerezni.

Kik támogatnak minket még?

Ez a program nem jöhetett volna létre a Lázár Ervin Városi Könyvtár segítsége nélkül, a péceli Szemere Pál, Petőfi Sándor és Szent Erzsébet Általános Iskola tanárai nélkül. A program logóját és főbb grafikáit Sarló Dia készítette nekünk. A rajz- és képregény pályázat szakmai zsűrijének tagjai Vozáry Klára rajztanár és Dóczi Dorottya képregény rajzoló lesznek, akik már igent is mondtak a felkérésünkre. Időközben még biztosan lesznek további segítőink, őket is ide írjuk majd. Köszönünk minden támogatást és segítséget! Ez a program veletek együtt lehet sikeres.

Hozzászólás zárolva