Varázskulcs 2019-2020.

30 éves a gyermekjogi egyezmény, de még nagyon sok a tennivaló
2019-11-19
Vigyázzunk egymásra!
2020-03-13

Ahogyan év végén szokás, mi is összegeztük az elmúlt 12 hónap eredményeit. Ha csak a számokat nézzük: 15 gyerek, 60 fejlesztő foglalkozás, 4 nap tábor, 3 sikeres adománygyűjtő kampány, több mint 50 támogató, több mint 10 önkéntes. Már a számok is sokat mondanak, de még annál is fontosabb, ami mögöttük van. 

Az, hogy 2019-ben 64 alkalommal találkoztunk a gyerekekkel, azt jelenti, hogy több mint hatvanszor találtunk ki és szerveztünk számukra izgalmas, játékos és fejlesztő foglalkozást, hatvanszor mentünk értük, kísértük őket, szereztük be és készítettük elő az uzsonnájukat. És mind a 64 alkalom minden erőfeszítése megérte, mert mindez nemcsak erőfeszítés. Hiszen legalább hatvanszor nevettünk, öleltünk, beszélgettünk, tanultunk mi önkéntesek is. Mert elértük, hogy a gyerekek, az a 15 gyerek, aki a közösségbe jár, szeret hozzánk járni. Péntek délután, az egész heti tanulás után szívesen fejlődnek nálunk. Szombaton, amikor lustálkodhatnának, eljönnek hozzánk. Figyelnek, aktívak, motiváltak, jelentkeznek, kipróbálják, csinálják. Azok a gyerekek, akik közül sokan nem épp osztályelsők. Nálunk szívesen tanulnak.

A foglalkozásainkon nemcsak új ismereteket szereznek, de tanulják az együttműködést, figyelmet, érzelmek kifejezését, türelmet, elfogadást. Fejlődik a szókincsük, mozgásuk, a probléma megoldó képességük. Olyan helyekre jutnak el, ahová a szüleik nem vagy csak ritkán tudják elvinni őket. Olyan emberekkel találkoznak, akikkel másképp valószínűleg nem hozta volna össze őket a sors. Olyan tevékenységekben próbálhatják ki magukat, amikben még sosem.

Miért fontos ez nekünk?

Mert szerintünk minden gyereknek egyforma esélyekkel kellene indulnia az életben. Mert látjuk, hogy ez sajnos nem így van. Az oktatási rendszer szereplőinek nincsenek meg az eszközeik, hogy a hátrányból induló gyerekeket megerősítsék, képessé tegyék a továbbtanulásra. A szociális szférában dolgozóknak nincsenek meg a lehetőségeik, hogy a nehéz helyzetben levő családoknak valódi segítséget nyújtsanak az előrelépéshez. És addig, amíg ez rendszinten nem változik addig is tennünk kell valamit. Mert nem akarjuk tétlenül nézni, ahogy emberéletek vesznek kárba.

Tudjuk, hogy a mi beavatkozásunk a gyerekek életébe nem garancia arra, hogy sikeres és boldog felnőttek lesznek. De egy esély arra, hogy az itt kapott tudást, élményt, megerősítést, bátorítást, szeretetet jól tudják majd hasznosítani. Amíg ezt az esélyt meg tudjuk adni akár csak egy gyereknek is, addig csinálni fogjuk. 

Mit szeretnénk 2020-ban?

Egy saját helyet, ahol elférünk többen. Ahol egyszerre két csoportban tudunk dolgozni, alkothatunk, főzhetünk és moshatunk, egész héten ott lehetünk, kidíszíthetjük, magunk képére alakíthatjuk a tereinket. Szeretnénk, ha további önkéntesek csatlakoznának hozzánk, hogy még több gyereknek segíthessünk, támogathassuk a szülőket is, hogy minél több gyereknek lehessen saját mentora, hogy akár hetente többször is velük lehessünk. Szeretnénk folytatni, amit elkezdtünk, megőrizni a hagyományainkat és új terveket megvalósítani. Szeretnénk újra és újra bebizonyítani támogatóinknak, hogy érdemes a céljaink mellett kiállni, és további embereket, cégeket meggyőzni arról, hogy a hozzánk hasonló civil szervezetek támogatása befektetés a jövőbe. És végül, de leginkább szeretnénk egy olyan Magyarországot, ahol a nehéz helyzetben lévők, peremre szorultak, magányosak, eszköztelenek és kirekesztettek segítő kezet, támogató, megértő hozzáállást kapnak. 

Köszönjük!

Köszönjük a figyelmet, támogatást, szurkolást azoknak, akik idén (is) velünk voltak! Kívánjuk, hogy terveiteket, álmaitokat meg tudjátok valósítani! Boldog új évet kíván a Varázskulcs Közösség csapata!

 

Hozzászólás zárolva